Borgelig/kyrk vigsel


vår kyrka vi ska viga oss i

För mej var det självklart att gifta sej i kyrkan, men det är det inte för alla.
Tänkte visa de hur de skiljer sej åt!
Ordning för vigselgudstjänst
Inledningsmusik Församlingen står upp medan brudparet tågar in.
Psalm (Lovprisning)
Inledningsord Prästen: I Faderns och Sonens och den helige Andes namn.
Inför Guds ansikte är vi samlade till vigsel mellan er två, NN och NN.
Vi är här för att be om välsignelse över er och för att dela er glädje.
Prästen fortsätter med ett av följande alternativ:
Äktenskapet är en Guds gåva instiftat till samhällets bestånd, till människors hjälp och glädje, till inbördes stöd och fördjupad samhörighet i mörka och ljusa dagar.
Att leva som man och hustru är att leva i förtroende och kärlek, att ha ansvar för varandra och hemmet, (och tillsammans ta emot och fostra sina barn) och att troget stå vid varandras sida.
Äktenskapet är ett heligt förbund förordnat och välsignat av Gud, himmelens och jordens skapare. Det är äktenskapets mening att ge vidare den kärlek som är av Gud. Därför är det er uppgift att älska och ära varandra. Gemensamt skall ni ha ansvar för ert hem (och för barnens kristna fostran). Man och hustru skall trofast stå vid varandras sida, i glädje och sorg, i ljusa och mörka dagar. Ni får hämta kraft i bön och gudstjänst, i Guds ord och sakrament. Den rikedom som ligger i äktenskapet är stor. Där man och hustru lever i Guds förlåtelse får de hjälp att förstå och förlåta varandra. Så kan äktenskapet förverkligas efter Guds vilja.
Bibelläsning Frågorna Prästen frågar brudgum respektive brud: Inför Gud och i denna församlings (dessa vittnens) närvaro frågar jag dig, NN: Vill du ta NN till din hustru/man och älska henne/honom i nöd och lust? Brudgum och Brud svarar: Ja.Bön över ringen/ringarna Brudparet ger prästen ringen/ringarna Gud, du som är alltings skapare och Herre, välsigna NN och NN i deras äktenskap. Låt denna ring för dem vara tecknet på deras löften om ömsesidig kärlek och trohet. Genom Jesus Kristus, din Son vår Herre. Amen.
Prästen återlämnar ringen/ringarna
Löftena och ringväxlingen Dessa löften, med respektive utan förstavande, används, eller också kan löftena formuleras fritt av brudparet i samråd med prästen.De skall ge uttryck åt brudgummens och brudens vilja att älska varandra i nöd och lust tills döden skiljer dem åt.Prästen: Låt nu denna församling (dessa vittnen) höra era löften Prästen förestavar löftet för brudgum resp. brud.
Jag, NN,/ tar dig, NN,/ nu till min hustru (man)/ att dela glädje och sorg med dig/ och vara dig trogen/ tills döden skiljer oss åt./eller NN, jag vill älska dig,/ dela glädje och sorg med dig/ och vara dig trogen/ tills döden skiljer oss åt/ Ringväxlingen äger rum.
Tillkännagivandet Prästen:
Ni har nu ingått äktenskap med varandra och bekräftat detta inför Gud och denna församling (dessa vittnen). Ni är nu man och hustru. Må Herren vara med er och leda er i sin sanning nu och alltid. (Psalm) Förbön

Prästen eller någon/några av brudparets vänner ber en i kyrkohandboken formulerad eller fritt formulerad förbön. Brudparet knäfaller från och med detta moment till efter Välsignelsen. Herrens bön Välsignelsen
Om prästen håller vigseltal kan detta lämpligen ske här eller efter sista psalmen. Vigselbeviset kan överlämnas i samband med vigseltalet. Psalm (Avslutningsmusik) Församlingen står upp medan brudparet tågar ut.


Borgelig vigsel:

 • Boka tid hos en kommun eller tingsrätt. Vill ni gifta Er under högsäsong är det bra att boka i god tid.
 • Hindersprövning krävs och begärs hos skatteverket där du är folkbokförd.
 • Två vittnen skall närvara under ceremonin och de måste vara 18år.
 • Ni kan bjuda in gäster till en borgerlig vigsel utan problem. Men storleken på vigsellokalen/rummet kan variera mycket.
 • Den borgerliga vigselakten saknar helt religiösa inslag och det är valfritt om man vill växla vigselringar.
 • Ceremonin sker oftast i rådhuset eller stadshuset men enligt överenskommelse med vigselförrättaren kan vigseln i princip äga rum var som helst.
 • Det finns en längre och en kortare ceremoni vid borgerlig vigsel. Båda är dock korta. Men det finns möjlighet att själva lägga till innehåll som dikter och musik.
 • Efter vigselakten överlämnar vigselförättaren ett vigselbevis till brudparet och gör en anteckning i sitt protokoll att ni har vigts.Ni kan bjuda in gäster till en borgerlig vigsel utan problem. Men storleken på vigsellokalen/rummet kan variera mycket.


 • Kommentarer
  Postat av: Henke

  det blir kyrka för vår del också... det vill säga om de nu funkar me mej då jag inte är med i svenska kyrkan längre. :)

  2009-07-09 @ 21:02:24
  URL: http://hoppelajnen.blogg.se/
  Postat av: Henke

  SV: ja fulingar e jag ju iof grymt bra på, så... mmm... ska tänka på saken! hehe!  här har varit uppehåll hela dan, dock lite molnigt och blåsigt... men absolut shorts/t-shirtvärme. :)  har ni haft dåligt väder?

  2009-07-09 @ 21:35:57
  URL: http://hoppelajnen.blogg.se/
  Postat av: fanny

  har hört att den är bra :)

  2009-07-09 @ 22:07:43
  URL: http://fannyahlm.blogg.se/
  Postat av: Saannis - Snart Fru, med bebis i magen & bloggdesignerska likaså!

  Vi hade ett borgligt giftemål och det kändes helt rätt. Även fast jag alltid har drömt om kyrkligt bröllop så blev det en annorlunda vigsel ändå! Önskar dig all lycka till inför din stora dag! Kram

  2009-07-09 @ 22:24:58
  URL: http://www.metrobloggen.se/saanniscarlos3
  Postat av: Lizette

  Ja, det känns lite tomt även för min del.. Men har de låtarna jag gillar bäst med honom i min spellista.. Vilken rolig ide förresten att serveringspersonalen ska vara klädda som honom.. Väldigt personligt så det kommer bli skoj att se bilderna sen så glöm inte att ta bild på personalen.. =) Vad är det för reklamfilm du ska vara med i? Det hade ju varit superskoj att få vara med i en reklam..

  Kram

  2009-07-09 @ 22:41:50
  URL: http://lizettesliv.blogg.se/
  Postat av: Linda

  Jag gör det gumman ;)

  Ha en fin kväll!

  Kramar

  2009-07-09 @ 22:47:22
  URL: http://mrslindaolsson.blogg.se/
  Postat av: Sofia Werlin

  Du får gärna vara med och tävla nu :D

  2009-07-09 @ 22:47:25
  URL: http://sofija.blogg.se/
  Postat av: FURNISH.etc

  Det kommer bli sååå bra!  Kul att du är me o tävlar om ett babellfat gumman!  Egentligen skulle jag gått på semester idag och vi skulle ha åkt till småland imorgon, men pga konkursen måste jag jobba i minst en vecka till iaf. Så jag hör av mig när jag vet mer exakt! KRAAAM

  2009-07-10 @ 09:34:15
  URL: http://furnish.blogg.se/
  Postat av: Sara

  Min man spelar och sjunger och ska göra det på ett bröllop i sommar. Även jag ska medverka då jag spelar tvärflöjt. Inte så aktivt längre men blir lite bröllop någon gång i bland.

  2009-07-10 @ 10:09:37
  URL: http://sarasrum.blogg.se/
  Postat av: Emma ~ Crazyangel [mamma till Milton]

  Jag ska absolut gifta mej borgligt. Tycker inte alls om kyrkan.. Harinte ens döpt Milton för ja vill inte ha en massa guds, jesus å korsgrejor i talen, sångerna osv. Funderar på namngivning istället..  jagvill gifta mej utomhus, ha en stor picknick eller liknande efteråt och fest såklart.. :P

  2009-07-10 @ 12:51:21
  URL: http://crazyangel.blogg.se/
  Postat av: emma

  Mina föräldrars kompisaar ska gifta sig i den kyrkan nästa lördag. Den är så vacker:)

  2009-07-19 @ 14:28:57
  URL: http://emmaalundstrom.blogg.se/

  Kommentera inlägget här:

  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Follow Bröllopsbloggen
  Trackback
  RSS 2.0