Duknings tips
För varje gäst bör man räkna med minst 60 centimeters mellanrum vid bordet. Besticken placeras utifrån och in efter den mat som serveras. Det som äts med enbart gaffel, t ex hummer placeras till höger, så även ev. soppsked. Dessertbesticken placeras mellan glas och tallrik med skedens skaft åt höger och gaffeln åt vänster. Det går även att ha besticken liggande ovanpå den tallrik där de ska användas, t.ex. framdukad förrätt. Sallads- och brödtallrik placeras till vänster. Placera bröd- och salladstallriken så nära som möjligt, så att gästerna ej blir tveksamma från vilken de ska äta ifrån.
Glasen placeras från höger i den ordning de ska användas. Ev. snapsglas placeras till höger om ölglaset. Glöm inte Vattenglaset och placera detta längst ut till höger.
Servetten kan läggas till vänster eller mitt på tallriken. Ett trevligt alternativ är att göra en vacker servettvikning. Färgen väljs utgående från middagens tema, årstiden och porslinet som man använder. Se tips på hur man kan vika servetter på sidan Servettbrytning.
En vacker dukning gör måltiden ännu mer angenäm och njutbar för såväl öga och gom. Att duka vackert med blommor, levande ljus och brutna servetter ger extra feststämning och en estetisk och stämningsfull känsla under hela middagen. Provsitt vid bordet och kontrollera att Ni inte har dukat med några blommor eller annan utsmyckning som hindrar/skymmer gästerna från de på andra sidan. God hjälp på idéer hur man dukar bordet tilltalande kan Ni finna i olika "mattidningar, etc. . Lekfullhet och kreativitet hjälper till att skapa en personlig utsmyckning. Om festen har något tema kan man planera både mat och utsmyckning utgående från detta. Gult betyder glädje och dynamik, röd kärlek och värme, blå lugn och ro, grönt associerar till naturen och ger balans. En meny vackert utformad på ett kort är alltid ett trevligt minne som uppskattas av gästerna.
I de flesta offentliga sammanhang har man vit bordsduk. En ren slät duk är utgångspunkten för dukningen. Dukarna skall manglas och strykas på förhand så att de säkert ser bra ut då det skall dukas till fest.
En trevlig, men inte så ofta förekommande sed är att ha en undertallrik också. Om man väljer att använda undertallrik, skall den ligga framme under måltiden och tas bort först till desserten. Undertallriken ska vara större än varmrättstallriken. Man kan välja att ha dukat färdigt med undertallrik, varmrättstallrik och förrättstallrik när gästerna bjuds till bords. Alternativet är att låta undertallriken ligga och sedan efterhand lägga på tallrikar med de olika rätterna på.
|
Sv: Var enotmt roligt att vara ute och fiska. Vädret var väl inte på vår sida direkt men fickelyckan var god! =O) Kanske är sant så som de säger att det går bäst att fiska när det regnar.
kram, Carina
Jag hjälper gärna till att göra bröllopstårtan :)
Jag bor i stockholm och sålänge det är någorlunda nära så ska det nog inte vara några problem.
Vart kommer bröllopet att vara?
Jag bor i stockholm och sålänge det är någorlunda nära så ska det nog inte vara några problem.
Vart kommer bröllopet att vara?
tack :)
ja, det är bara bra :) själv då?
Okej. Ja det skulle ju vara bra. Frågan är hur pass lätt det kommer vara att transportera en tårta så pass långt. Man vill ju att den ska se okej ut när den kommer fram, det känns rätt viktigt tycker jag. Men det ska nog gå bra på ett eller annat sätt
Tittar in och önskar dig en underbar dag!
Kram Milly ღ