Tal på bröllop

Bröllopstal - hålla tal på bröllop

Bröllopstal

Bröllopstal hålls för att önska lycka åt de nygifta. Som bröllopstalare kan du ta upp de nygiftas goda personliga egenskaper och läsa ett utvalt citat. Anmäl dig alltid till toastmaster innan.

Många talar på bröllop

På ett bröllop är det relativt många som talar. Enligt svensk tradition ligger en talarordning som grund för vem som ska bröllopstala och när det ska ske.

Att pussla in alla bröllopstalare i talarordningen kräver noggrann planering. Som talare ska du ha pratat med toastmaster eller toast madame i god tid innan.

Efter välkomsttalet och brudens far är det lämpligt att låta gästerna äta ett tag. Sedan kan bröllopstalen komma utspridda. Är det många tal går det bra att ta 2-3 på en gång - det får dock inte bli så att talen hålls i ett streck efter varandra!

Kort tal fyllt av trevligheter

Ett bröllopstal bör vara cirka 3 minuter långt. Håller du ett för långt tal riskerar du att tråka ut gästerna och spräcka tidsschemat för bröllopsmiddagen. Bröllopstal hålls vanligtvis stående.

Bröllopstalet ska i grunden önska lycka åt brudparet. Här är ett exempel på hur ett bröllopstal kan byggas upp:

  • Vänd dig till bruden, brudgummen eller brudparet som helhet (exempelvis kära syster!).
  • Läs upp ett lämpligt citat.
  • Tala om vilka fina personer brudparet är hur bra de passar ihop.
  • Utbringa brudparets skål (observera att brudens skål är något annat).

Oavsett om du bara känner en av de som gift sig måste du få in båda i ditt tal. Tänk också på att du har ditt vinglas i handen, så att du lätt kan utbringa brudparets skål i slutet av talet.

Att undvika i bröllopstal

Avstå från att ta upp något som skulle kunna uppfattas som det minsta tråkigt eller pinsamt för brudparet. Bröllopstalet ska inte användas för att be om ursäkt för gamla dispyter.

Sexuella anspelningar eller uppmaningar om att skaffa barn passar sig inte heller i ett modernt bröllopstal eller bröllopstelegram.

Känner du dig osäker finns det många färdigskrivna bröllopstal. Är du extra nervös kanske du ska gå en kurs i retorik innan.

Källa:talet.se


Kommentarer
Postat av: åsa - hello sugar!

bra tips! :) när man läser på din blogg inser man hur mycket det är som ska planeras inför bröllop! om jag själv ska gifta mig någon gång ska jag använda din blogg som "checklista". :)

2009-06-14 @ 20:35:30
URL: http://hellosugar.se
Postat av: Karin (Albins mamma)

Ja det var verkligen super, gick inte så många kronor på Albin den här gången, utan det mesta gick på presentkort :)KRAM!

2009-06-14 @ 23:04:20
URL: http://albinsmoder.blogg.se/
Postat av: Linda

Haha! Ja det va riktigt lyckat! =)Tack detsamma!

Kram

2009-06-14 @ 23:31:59
URL: http://mrslindaolsson.blogg.se/
Postat av: Madde

Det får du med ha vännen =)Kram

2009-06-14 @ 23:36:23
URL: http://martinmitthjarta.blogg.se/
Postat av: Foki

svar: hehe jadu, när jag ändå läser runt så mkt varje så räknas det inte att jag lägger ner tid ^^ det är jättekul! :Dhoppas att allt går bra för dig :)

Lycka till!Kram Kram :)

2009-06-14 @ 23:41:43
URL: http://foki.blogg.se/
Postat av: Anonym

sådär då följer ja den här bloggen oxå :-) ja och när ja läser din blogg så tänkte ja faaaaaaaaan va mycke de e åh göra som man inte tänker på..de e fan lättare att bara va förlovade haha

2009-06-15 @ 06:22:19
Postat av: attis

Gomorron vännen. Hoppas allt går bra med bröllopsplaneringen. Det är ju inte bara lite som ska ordnas. Ha en toppenvecka du oxå.

Bamsekramar

2009-06-15 @ 07:58:50
URL: http://attisblogg.blogg.se/
Postat av: Nermin<3

Hej! Vad skriver man i ett telegram? Jag undrar om du har något roligt förslag för ett telegram?

2009-07-30 @ 17:50:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Follow Bröllopsbloggen
Trackback
RSS 2.0