Tänkte hjälpa er med lite

Förklaringar på vad olika personer har för "betydelse" i bröllops sammanhang

Bestman och marskalk är samma sak. En marskalk är tärnornas manliga motsvarighet och det brukar oftast vara brudgummens bäste vän eller bror och det kvittar om han är gift eller ogift. Marskalken fungerar som brudgummens stöd i största allmänhet både före och under själva bröllopsdagen.

Som marskalk kan man få i uppdrag att utföra vissa uppgifter som har med bröllopet att göra. Det kan till exempel vara att man ska fungera som en kyrkomarskalk och se till att gästerna hittar rätt plats i kyrkan.
När brudparet går in i kyrkan går marskalken bakom brudgummen bredvid tärnan. Under vigseln kan han få i uppgift att hålla reda på ringarna. Detta är dock mer om man gifter sig enligt anglosaxisk sed, då det heter bestman och då det är han som överlämnar ringarna till vigselförättaren. Enligt svensk sed är det brudgummen själv som har hand om ringarna.

Andra uppgifter som marskalken kan komma att få är många gånger att hålla tal vid bröllopsmiddagen samt lämna över det fotoalbum som sattes ihop efter svensexan som marskalken förövrig oftast organiserar.


Oftast är det en syster eller en väldigt nära väninna till bruden som får äran att vara brudtärna vid bröllopet. Det kvittar om personen i fråga är gift eller ogift.
Som brudtärna kan det hända att man får en hel del uppgifter kring bröllopet. Det är vanligt att man hjälper bruden med alla möjliga saker före bröllopet men framförallt under själva bröllopsdagen. Då handlar det om att hjälpa bruden med att klä på klänningen, ta henne till frisören osv.

Klädseln som tärnan bär brukar ofta matcha bröllopets övriga färgtema. Och om bruden bär en lite enklare klänning bör brudtärnan göra detsamma.
Vid inmarschen går brudtärnan efter bruden och bredivd marskalken. Under vigseln är det brudtärnans uppgift att hålla brudbuketten och hjälpa till om bruden har ett långt släp så att det ligger rätt.
Under bröllopsmiddagen förväntas det att brudtärnan håller tal och i samband med talet brukar brudtärnan överlämna det fotoalbum som satts ihop efter möhippan som hon organiserade för bruden ett par veckor innan bröllopet.

Brudnäbben är ett samlingsnamn för de barn som brukar få före brudparet in i kyrkan. Brudnäbben brukar vara brudparets barn, släktingars barn eller vänners barn. De brukar vara mellan 4-8 år och går framför brudparet för att symbolisera livets gång.

Klädseln för brudnäbben brukar matcha brudparets. Brudnäbben kan ha blomkorgar eller blomster i håret. Ibland strör brudnäbben blomblad framför sig under intåget i krykan. Det förekommer även att brudnäbben bär in vigselringen på en fin kudde.

Sådär de va lite tips på de som kommer va inblandade vad de har för roller...

Kommentarer
Postat av: Henke

ja sånt där e ju bra att veta! :)vi hade först planerat bröllop den 19:e juni 2010... men om det nu blir samma dag som viktoria så ändrar vi nog... vill ju inte stjäla all deras uppmärksamhet! haha!ha en bra dag!!!

2009-06-25 @ 14:28:53
URL: http://hoppelajnen.blogg.se/
Postat av: Hannele - Mamma till Kevin ♥

Skriva eget..vad tkr du? :)Kraaam

H

2009-06-25 @ 19:35:46
URL: http://hanneler.blogg.se/
Postat av: vesna

de skulle bli för sent me min skola o allt, ja gifte mig i bosnien, så skulle vi gifta oss 080808, så me honey moon o allt, skulle ja missa skolan en del..

2009-06-25 @ 21:02:11
URL: http://vesna.blogg.se/
Postat av: Therése

Vilken härlig blogg. Jag älskar bröllop. Brukar få uppdraget att fotografera mina vänners bröllop

www.fotograf-caesar.fotosidan.seHa det fint!

2009-06-25 @ 22:28:59
URL: http://hobbydesign.blogg.se/
Postat av: MISSEXTRA

Allt bra med dig idag?:)

2009-06-25 @ 23:38:20
URL: http://carrosfashion.blogg.se/
Postat av: Miss0 - svensk tjej i Oslo

Sorry för ett sent svar..Men jag har ingen aning om det programmet "dansprogrammet" Dirty Dancing kommer att visas i Sverige :/ Kan du inte kolla på youtube då? eller så får ni gå på kurs ;)Spännande med bröllop!

2009-06-26 @ 01:55:09
URL: http://miss0.blogg.se/
Postat av: Jeanette

Hej!

Kul att se att det går frammåt för er!

Tänkte bara på det du skrev om att tärna och best man kunde vara gifta.. Fick veta när min syster gifte sig att de helst skulle vara ogifta eftersom förr i tiden var deras uppgift att ta brudens/brudgummens plats ifall denne ändrade sig i sista stund ;)

Kram

2009-06-27 @ 10:27:31
URL: http://julibrollop.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Follow Bröllopsbloggen
Trackback
RSS 2.0