Wedding FavoursWedding Favours är små gåvor som brudparet ger sina gäster som ett tecken på uppskattning som minne av bröllopsdagen. Gåvorna ges för det mesta i samband
med bröllopsfesten och är ofta en del av bordsdekorationen.

Traditionen med wedding favours härstammar sedan mycket långt tillbaka från Italien där rika aristokrater införde seden att ge bort små gåvor, s k bomboniere för att fira bröllop, barndop, konfirmation och andra stora begivenheter. Dessa bomboniere var från början små askar gjorda av guld, silver, kristall eller porslin och som dekorerades med värdefulla ädelstenar. I dessa små askar lade man sockerkonfekt som var en fin, mycket dyr delikatess som symboliserade välstånd och kunglighet och var förbehållen överklassens familjer. Efterhand som sockret blev billigare och därmed tillgängligt för flera blev dessa gåvor vanliga även bland medelklassfamiljerna.

Med tiden spred sig traditionen och sockerkonfekten ersattes av sockerglaserade mandlar som gavs till gästerna som en lyckönskan för brudparets nya liv tillsammans:
5 mandlar som symboliserade hälsa, välstånd, lycka, fertilitet och ett långt liv.

Numera läggs dessa sockerglaserade mandlar in i små tyll- eller spetsknyten och binds sedan ihop med ett vackert siden- eller organzaband och dekoreras med sidenblommor eller andra fina dekorationer gjorda av pärlor och kristaller.

Ett modernt och festligt alternativ är små fina gåvoaskar eller organzapåsar som fylls med lyxig choklad eller någon annan sorts godis. Man kan även ha en liten present inuti asken eller påsen som gästerna får med sig hem som ett minne från festen. Askarna fungerar också alldeles utmärkt att använda som bordsplacering.


Texten ifrån en av mina nya sponsorer simsalabim - wedding

Kommentarer
Postat av: emma

hur ska ni göra på erat bröllop, barn eller inga barn för gästernas del?

2009-06-02 @ 17:12:28
URL: http://emmaoskrutten.blogg.se/
Postat av: emma

lämnade nog fel bloggadress i min kommentar. svara helst i denna bloggen...

2009-06-02 @ 17:15:14
URL: http://weddinginjune.blogg.se/
Postat av: Sandra

Hej hej jo allt är bra :) själv då ? Aj det låter ju inte så kul :(

2009-06-02 @ 17:30:05
URL: http://saandraj.webblogg.se/
Postat av: vesna

himla fint =)jo tack, ur äre själv? =)

2009-06-02 @ 17:36:28
URL: http://vesna.blogg.se/
Postat av: MenJagVetInte

aw, det är lugnt! :) Låter inte så kul med intrånget =/

2009-06-02 @ 17:56:58
URL: http://menjagvetinte.blogg.se/
Postat av: attis

Så spännande allt låter. Du får ge gubben ett par sköna kallingar i morgongåva. Allt är bara bra här. Hoppas det är bra hos dej oxå. ha en bra kväll.

Kram

2009-06-02 @ 18:21:50
URL: http://attisblogg.blogg.se/
Postat av: Lise-Lotte

Jag har tänkt lite på om vi ska ha gåvor till gästerna, men tror inte det blir så. Just nu funderar jag på vad jag ska heta i efternamn...Mannens eller både hans och mitt gamla..Våra gemensamma barn heter båda namnen så jag vet inte...

2009-06-02 @ 19:48:51
URL: http://supermum.blogg.se/
Postat av: Dorothéa -Nybliven tvillingmamma till Noah & Jolie.

såg du mitt inlägg om din blogg =D

2009-06-02 @ 22:23:51
URL: http://theans.blogg.se/
Postat av: Catrin

Tack så mycket! :)

Vi har det nu i helgen!

Jag kan inte fatta det själv - 3 dagar kvar.

090606 :)

2009-06-03 @ 00:50:24
URL: http://www.houseandwedding.blogspot.com/
Postat av: Lise-Lotte

Jag tycker det är jättejobbigt att bestämma mig. Vi skriver ut våra barns namn både mellannamn och efternamn och det står på alla papper de får också från t.ex. myndigheter. Men jag funderar på om jag ska ta hans namn och i så fall ändra barnens namn också så vi heter lika, men min äldsta dotter heter ju som sin pappa och om hon vill byta till mitt namn någon gång så kan blir det ju svårare om inte jag heter det längre...Krångligt det där. Man vill ju inte trampa någon på tårna heller... Tror att min sambo helst vill att jag bara heter hans namn, men han vill inte säga det utan tycker jag får bestämma själv...Tror att det lutar åt att jag har båda namnen.

2009-06-03 @ 08:43:50
URL: http://supermum.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Follow Bröllopsbloggen
Trackback
RSS 2.0